Nieuwe co-coördinatoren

Wij zijn ons jaar gestart met een nieuw coördinatorenduo: Charlotte Vanmullem en Mira Vanderplancke staan vanaf dit jaar aan het roer van Huis van het Leren. Ze hebben beide jarenlange ervaring als leerloopbaanbegeleider en namen het roer over van Kelly Lebon, die we in september ’23 met grote dank uitzwaaiden. 🙏

Maak kennis met dit nieuw coördinatieduo

Welke ervaring hebben jullie binnen Huis van het Leren?

Charlotte: Ik werk dit jaar net 10 jaar bij Huis van het Leren (gestart bij Comenes in 2014) en ik heb daardoor de organisatie zien veranderen en groeien tot wat ze vandaag is. Ik heb ervaring als leerloopbaanbegeleider, maar nam ook de rol op van projectleider in het Erasmus+ project ADEIGUS en het ESF-project BIKO WEST.
Mira: Ik ben in 2016 gestart als leerloopbaanbegeleider tijdens de zwangerschapsvervanging van onze vorige coördinator Kelly. Ik was meteen verkocht voor de functie: de combinatie van de wereld van opleiding met het contact met volwassenen, het werken voor en met een diverse doelgroep, … Op organisatieniveau ondersteunde ik de administratie in het kader van VDAB-samenwerkingen, alsook hielp ik bij het uitwerken van een kwaliteitsbeleid.

Jullie hebben recent de overstap gemaakt naar co-coördinator Huis van het Leren. Wat zijn jullie eerste indrukken?

Mira: Het is tot nu toe een hectische en boeiende periode geweest. Ik was zeer goed op de hoogte van onze basisdienstverlening van Leerwinkel en wist welke projecten we met Huis van het Leren ondernemen, maar het was tot nu toe wel wat mijn weg zoeken in het organisatiemanagement. Bovendien zal één van onze projecten waar we heel hard in geloven, met name “Learning Inside Out” (LIO) – in dit project wordt leerloopbaanbegeleiding in de gevangenis aangeboden- , stoppen omdat de projectmiddelen aflopen. Momenteel zijn we via politieke weg aan het proberen om dit project alsnog verder te zetten; dat gebeurde onder meer tijdens een hoorzitting voor de commissie Onderwijs op 14 december 2023. Dat is ook een nieuwe wereld die voor me opengaat. Intussen ben ik heel blij dat we als co-coördinatoren verder aan de slag kunnen.
Charlotte: Ik kom net terug na zwangerschapsverlof, dus het is sowieso wat inwerken. Ik ben dan ook blij dat we dit als co-coördinator opnemen en dat Mira ondertussen al wat ingewerkt is. Huis van het Leren is een organisatie die, naast de basisdienstverlening van Leerwinkel, werkt rond levenslang leren, wat een zeer ruim thema is en dus ook een variëteit aan projecten met zich meebrengt. Het vraagt dus wat tijd om overal in mee te zijn. Daarnaast is alles rond personeelsplanning, financiering, boekhouding en dagelijks beheer nieuw voor ons beiden. Gelukkig kunnen we rekenen op ons team, op elkaar en op onze partners om onze weg hierin te zoeken.

Waarop willen jullie in 2024 focussen binnen Huis van het Leren?

Charlotte: 2023 was voor onze organisatie een pittig jaar. Onze teamsamenstelling heeft grote wijzigingen ondergaan en we hebben een nieuw, jong team op dit moment. In 2024 willen we dus zeker investeren in teamcohesie en interne vorming voor de leerloopbaanbegeleiders. Daarnaast willen we verder werken aan de structurele verankering van Leerwinkels, alsook alles inzetten om het LIO-project te behouden. Het verderzetten van de huidige projecten en ons netwerk verder uitbouwen in functie van toekomstige projecten rond levenslang leren blijven uiteraard ook belangrijke punten.
Mira: Ik kon het niet beter formuleren. We hebben eenzelfde missie voor het komende jaar.

Hoe zien jullie de samenwerking als co-coördinator?

Mira: Ik kijk alleen maar positief naar deze samenwerking. Hoewel het soms zoeken zal zijn, toont de eerste maand al dat we elkaar ook als co-coördinator vlot vinden. We hebben vertrouwen in elkaar en het sterkt ons dat we niet alleen staan om beslissingen te nemen.
Charlotte: Co-coördinatorschap komt inderdaad niet vaak voor, maar zelf zie ik alleen maar voordelen. Huis van het Leren is een provinciale organisatie, waardoor het evident is om enkele verantwoordelijkheden en projecten regionaal onder elkaar te verdelen. Ik werk al lang samen met Mira, we kennen elkaars sterktes en vullen elkaar aan waar nodig. Natuurlijk zal het in het begin wat zoeken zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit zonder problemen zal lukken. We zijn elkaars back-up zodat een goede dienstverlening alsook vlotte bereikbaarheid voor onze partners kan worden gegarandeerd. 

Waar zijn jullie trots op?

Charlotte: Zoals reeds gezegd, heb ik Huis van het Leren zien groeien tot de organisatie die ze vandaag is. We hebben dit te danken aan onze vorige coördinator Kelly Lebon. Ik ben dus in eerste plaats zeer trots op Kelly en op wat ze voor onze organisatie heeft betekend, maar ook op alle (ex)-collega’s die zich dagelijks inzetten voor onze partners en onze klanten. Mira en ikzelf kunnen verder bouwen aan een vzw met een sterk netwerk en een groot aantal tools die door diverse projecten heen werden ontwikkeld. Daar kan ik alleen maar trots op zijn!
Mira: ik kan me hier alleen op aansluiten. Ik ben nog steeds trots om bij Huis van het Leren te mogen werken. Wat we dagelijks realiseren voor volwassenen met een leervraag, voor levenslang leren, maakt me na al die jaren nog steeds fier.